Ilk tarifim anti oksidan ozelligi ile un yapmis cranberry(kizilcik, yaban mersini seklinde tercume ediliyor) sosu olsun.Yiyenlere/icenlere sifa olsun!
Iri kiyilmis ceviz eklenerek kahvaltilik olarak da ikram edilebilecek bu sos, sulandirildiginda cok lezzetli ve saglikli bir icecege donusuyor.
Malzemeler:
- 1 paket taze/donmus cranberry(48 oz/1.36 kg)
- 1/2 su bardagi bal
- 1/2 su bardagi maple syrup(akcaagac surubu)
- 1 su bardagi kahverengi seker(normal toz seker de kullanilabilir)
- 2 litre(1/2 gallon) su
Yapilisi:
Orta buyuklukte bir tencerede su ve sekeri karistirip kaynatin.Cranberry lerinizi yikayip, saplarini temizledikten sonra kaynamakta olan sivi karisimina ekleyin.Diger malzemelerinizi de ekleyerek, yuksek ateste tekrar kaynamasini bekleyin.Kaynar kaynamaz altini kisin ve recel kivamina gelene kadar pisirmeye devam edin.Yaklasik 20 dakika icerisinde arzu ettiginiz kivama gelecektir.
Sonrasinda kepce kepce aldiginiz sosu bir tel suzgec icerisinde tahta kasik yardimi ile ezin ve kabuklarini ayirin.Suzdugunuz bu leziz sosunuzu cam kavanozlara koyabilir ve saklayabilirsiniz.
Notlar:
- Pisirme suresince tencerenin kapagini kapali/yari acik tutmanin her zaman tasirma riskini ihtiva ettigini unutmayin.Ben kapagi hic kullanmadim.Hem boylece suyu ucan sos daha kivamli bir hal aliyor.
- Sonucta yaklasik 1800 gr lik bir sos elde edeceksiniz.
- Donmus cranberry kullaniyorsaniz yikama ve ayiklama islemini atlayabilirsiniz.
- Meyvelerinizi kaynamis sekerli suya atarak renklerini korumalarini sagliyorsunuz.
- Pisirme suresince yuzeyde biriken kopugu belirli araliklarla, bir kasik yardimiyla alin ve kullanmayın.
0 yorum:
Yorum Gönder