Bir Erzurum'lu olarak ayrı bir zevkle paylaşıyorum bu tarifi. Ayran çorbası kalabalık sofraların işaretidir, ailedir, iftar vaktini müjdeleyen topların sesidir. Benim için bu çorba memleketimdir. Son derece lezzetli ve zengin bir yemektir. Babaannemin ayran çorbası meşhurdu. Mekanı cennet olsun. Tarifini babaannem anneme, annem de bana öğretti.
Afiyet,bal, şeker olsun!
Malzemeler:
- 1 su bardağı buğday
- 4 su bardağı yoğurt
- 1 yumurtanın sarısı
- 1,5 yemek kaşığı un
- 3-4 yemek kaşığı doğranmış aşotu/kişniş(cilantro)
- 1 orta boy soğan
- Tuz*
Köfteler için:
- 100 gr kıyma
- 1 çay kaşığı tuz
- Karabiber
Yapılışı:
- Buğdayınızı 1,5 litre suda haşlayın. Haşlama sonunda buğdaylar hafif dişe gelmeli, tamamen yumuşamamalı buna dikkat edin. Ayrıca haşlama uzun sürmüş ve çok fazla su buharlaşmışsa sıcak su ekleyin.
- Buğday haşlanırken köftenizi yoğurun ve leblebi büğüklüğünde toplar elde edin.
- Bir kasede yoğurt, un, yumurta sarısını çırpın. Haşlanmış buğdayın suyundan bir kepçe alarak yavaş yavaş yoğurtlu karışımınıza ekleyin. Son olarak elde ettiğiniz bu karışımı da tencerenize boşaltın, köftelerinizi ekleyin ve orta ateşte karıştırarak pişirmeye devam edin.Kaynama noktasına gelince ocaktan alın.
- Diğer tarafta tereyağında ince doğradığınız soğanı kavurun, sona doğru aşotunu ekleyin. Kavrulmuş soğan ve aşotunu çorbanıza ekleyin ve tekrar kaynama noktasına kadar karıştırarak pişirin.
Notlar:
- * Aşotu Erzurum'da her mevsim bulunamadığından kaya tuzu ile tuzlanarak saklanır. Eğer bu şekilde saklanmış aşotu kullanıyorsanız çorbanın tuzunu ona göre ayarlamalısınız. Bu arada resimde görüldüğü gibi aşotunun çok ince doğranmamasına dikkat edin.
- Sonra ekleyeceğinizden ayrı olarak bir tutam aşotunu buğdayları haşlarken içine atarsanız iyice yerleşiyor aşotu tadı. Eğer severseniz tavsiye ederim.
- Ayran çorbasını pişirirken yanından ayrılmamak lazım. Bu çorba asla kaynamaması gereken bir çorbadır. Kaynarsa yoğurt kesilir ve pürüzsüz görünüm kaybolur. Bu çorbaya aşina olan biri kaynamış ayran çorbasını bir görüşte anlar :)
- Kullandığınız yoğurt ne kadar ekşi olursa, çorbanız o kadar lezzetli olur. Bunun için yoğurdunuzu bir gece önceden buzdolabından çıkararak ekşimesini sağlayabilirsiniz.
- Artan ayran çorbası -eğer hava çok sıcak değilse- dışarda bekletilebilir.Kolay kolay bozulmaz.
Afiyet Olsun!
0 yorum:
Yorum Gönder