Erzincan Ketesi

24 Aralık 2013 Salı


İster 5 çayı misafiri için olsun, ister kahvatı için veya sahur sofranız için olsun; boy gösterdiği her sofrada "Bunu sen mi yaptın?" sorusunu sordurtan bir lezzet var sırada.. Bu tarif ekşiyen sütünüzü de değerlendirebileceğiniz bir yol gösterecek size. Güzeller güzeli anneciğimin tarifidir; karşınızda Erzincan ketesi! Evet, ben yaptım. :)

Malzemeler:

Hamuru için:
  • 2 su bardağı süt(ekşimiş süt de kullanılabilir)
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 250 gr tereyağı(5 yemek kaşığı hamura katılacak, gerisi yufkalara sürülecek)
  • Un(Yaklaşık 5-6 su bardağı)
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket maya(Ben instant maya kullandım)


İçi için:
  • 1 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri için:
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı yoğurt



Yapılışı:
  • İçi için tereyağını eritin ve un ile kavurun. Un kokusu burnunuza gelmeye başladığında ocaktan alın ve kenarda bekletin. Una kıyasla terayağı gözünüze az gelebilir. Olması gereken de bu. Unun top top olmasını, yağın kendini pek de belli etmemesini istiyoruz.
  • Keteler için önce sıvı, sonra katı malzemeleri bir kapta karıştırın ve yoğurun. Yumuşak, ele yapışmayan bir hamur olacak(kulak memesi yumuşaklığında). Unu kendiniz ayarlamalısınız. 
  • Yoğurduğunuz hamuru yarım saat bekletin, sonrasında portakal büyüklüğünde toplar yapın. Bu topları da 15 dakika bekletin. Sonrasında tek tek açmaya başlayın. Aşağıda gördüğünüz resimdeki gibi oklava/merdane yardımıyla yufkalar açın. Yufkanın altındaki zemin görünecek şekilde inceltmelisiniz. Şekillerin muntazam olmasına gerek yok. Sanıldığı kadar ince bir iş değil bu aşama yani..
  • Açtığınız her bir yufkanın içine önce erittiğiniz tereyağından(malzemelerin içindeki 250gr tereyağından arta kalan) 1 kepçe dökün, yufkanın her tarafına sürüldüğünden emin olun. Sonra yufkanın bir ucundan 3cm kadarını içeri katlayın(mektup zarfının kapağını katlar gibi) ve kavurduğunuz içten bir avuç alarak uzunlamasına bu katladığınız bölüme dökün. Sonrasında 3 er cm katlar halinde tüm yufkayı katlayın ve bükerek bir çember haline getirin.Daha sonra da keteyi ellerinizle bastırarak 2cm kalınlığa indirin ve bir kenarda bekletin
  • Her portakal büyüklüğündeki bezeyi aynı aşamaları izleyerek kete haline getirin. 
  • Bittikten sonra yoğurt ve yumurta sarısını çırpın ve üzerlerine sürün. 180C/350F sıcaklıktaki ısınmış fırına tepsinize sığdığı kadarını koyun. Bu ölçülerden 5-6 adet kete çıkacaktır.
  • Sıcak servis yapın.







Notlar:
  • Bezelerin büyüklüğünü istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
  • Daha sonra yemek istediğiniz keteleri ılıkken streç filmle sarın ve hemen buzluğunuza kaldırın. İstediğiniz zaman buzluktan çıkarıp, buzu açıldıktan sonra ısıtarak yiyebilirsiniz.
  • Kullandığınız mayaya göre kullanım şekli değişir. Ben instant maya kullandığım için una ekledim ve o şekilde hamur yoğurdum. Kuru maya ılık suda aktif hale getirilirken, yaş maya küçük parçalar halinde una katılabilir veya o da suda aktif hale getirilir. Mayanın paketi üzerindeki yönlendirmeleri muhakkak okuyun.
  • Ketenin en yakın arkadaşı çaydır. Ayrıca ramazanda, sahur sofralarında komposto ile de yenir. Çok da lezzetli ve doyurucudur.
  • Üzerine sürdüğünüz yumurtaya yoğurt karıştırarak ketenizin üst kısmının yumuşak kalmasını sağlarsınız.


Afiyet olsun!

1 yorum:

DR Ala dedi ki...

Ancak bu kadar acik secik ve leziz anlatilirdi! Okurken kokusu sardi sanki evimi teldendolap! Tesekkurler:)!

Yorum Gönder

Telden Dolap Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino