Aslında herkesçe bilinen ve seveni çok olan bir tarif. Geçen gün "pastırma yazı" denilen, yazın son şahane günlerinden birinin tadını çıkarmak üzere yakınımızdaki bir parka gittik. Zaten akşam yemeğine davet etmiş olduğum misafirlerime hazırladığım yemekleri parkta yedik. Çok keyifli bir gündü. Çok yaygın bir tarif olmasına rağmen misafirlerim çok beğendiklerini söyleyip tarif istediler.Ben de kendi yöntemimi burada da paylaşmak istedim. Umarım beğenirsiniz :)
Malzemeler:
- 10 adet kabak
İç Malzeme:
- 1 çay bardağı pirinç
- 2 adet iri kuru soğan
- Yarım demet dere otu
- 2 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 300-350 gr kıyma
Yapılışı:
- Pirinci yıkayın.
- kuru soğanı yemeklik doğrayın.
- Dereotunu iyice yıkayıp, sirkede bekletip, doğrayın.
- İç malzemeyi yoğurarak karıştırın.
- İç malzeme kenarda beklerken kabakları yıkayıp üzerlerini çizin.
- Kabakların tepelerin şapka şeklinde kesip, kenara alın.
- Oyulan kabakların içine tuz serpin, hazırladığınız içi üzerlerinde birer dilim domates koyacak kadar boş bırakın.
- Domatesleri kabakların üzerlerine koyup, kapaklarını kapatıp tencereye dizin.
- Yarım yemek kaşığı salçayı biraz kaynamış suda ezip tencereye ekleyin.
- Üzerine iki parmak yüksekliğe çıkacak kadar daha kaynamış su ekleyin ve pişirmeye başlayın.
- Kısık ateşte yarım saat pişmesi yeterli olacaktır.
- Sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet olsun!
Notlar:
- Eğer içiniz artarsa benim yaptığım gibi evde olan domates, biber veya patateslerin içlerini oyup iç malzemenizle doldurarak tencerenize ekleyebilirsiniz. Özellikle domates çok lezzetli oluyor.
- Kısık ateşte pişirmeye özen gösterin.
- Kapağı kapalı olarak pişirin.
- Ben sarımsaklı yoğurdu bu dolmaya çok yakıştırıyorum. Aklınızda bulunsun ;)
0 yorum:
Yorum Gönder