Malzemeler:
- 1 su bardağı yoğurt(1 cup yoğurt)
- 2 su bardağı civarı un (krep hamurundan azıcık daha yoğun kıvamlı olacak)
- Yarım su bardağı süt(yarım cup süt)
- 4 yumurta
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 fiske tuz
- 1 tatlı kaşığı vanilya
- 3 su bardağı yağ(3 cups yağ)
Şerbeti için;
- 4 su bardağı şeker(4 cup şeker), 3 su bardağı su(3 cup su), çeyrek limon
Yapılışı:
- Şerbeti için kaynayan suya şekeri ve limonu koyun. Yaklaşık yarım saat kaynatın.Üzerinde büyük büyük köpükler oluşmaya başlayınca şerbetiniz hazır demektir. Ocağı kapatıp soğumaya alabilirsiniz.
- Yumurtaları çırpın.
- Süt, yoğurt, kabartma tozunu ilave edin.
- Unu istediğiniz kıvamı elde etmek için yavaş yavaş ekleyin.
- Pişireceğiniz tavaya yağı koyun ve demiri de içine koyarak yağı iyice kızdırın.
- İyice kızan demiri hamura (tepesine kadar olmamak şartıyla.Demir kalıbın üst kısmı görülebilir olmalı ki pişen hamur demirden ayrılabilsin) batırın. O meşhur "cıss" sesini duyacaksınız. Kalıp hamuru tutunca hemen tavaya alın.Burada biraz el çabukluğu gerekiyor.
- Fotoğraftaki rengi alan tatlınızı demiri yakın içerisinde oynatarak veya bir çatal yardımıyla lakıptan ayırarak şerbete bırakın.
- Şerbetini çeken tatlıları servis tabağınıza alın.Servisi güzelleştirmek için çaba sarfetmenize gerek yok. Düz beyaz bir tabağın içerisinde bile yeni açmış çiçekler gibi duruyorlar zaten :)
- Arzuya göre kaymak ile de sunulabilir.
Afiyet olsun!
Notlar:
- Yaptıkça öğrenilen ve yaptıkça kolaylaşan bir tatlı. Her defasında sonlara doğru daha düzgün şekilli tatlılar elde edeceksiniz.
- Şerbet için kullandığınız limonu şerbet hazır olduktan sonra içinden alın.Limonu içine sıkmayın.
- Demir kalıplar Erzurum'da, Bakırcılar Çarşısı'nda satılır. bana sevgili halacığım göndermişti. Bir çok çeşidini bulabilirsiniz.Bendeki kalıpların resmini ekledim sizin için.Resimdeki tatlılar için sağdaki kalıbı kullandım.
- Demir kalıbı kullandıktan sonra da, önce de yıkamamalısınız. Zaten kızgın yağa giren demir dezenfekte oluyor.Sonrasında da kağıt havluya sarıp bir poşetin içerisinde saklayabilirsiniz. Yıkanan kalıp paslanıyor maalesef..
- Bu malzemelerle yaklaşık 30 adet tatlı elde edeceksiniz.
1 yorum:
Ben denedim ama hamur Demire zor yapışıyor tas in içinde kalıyor demir az bişey soğudu mu daha iyi yapışıyor zaman kaybı ne orenebilirsiniz
Yorum Gönder