Demir Tatlısı

16 Eylül 2012 Pazar

Erzurum'umuzun birbirinden lezzetli şerbetli tatlıları meşhurdur. Kadayıf dolmasını bilmeyen veya duymayan yoktur ülkemizde sanırım. Demir tatlısı da hem görüntüsü, hem yarı kıtır yarı yumuşak yapısı ile yemekten zevk aldığım bir tatlı. Bir Erzurumlu olarak kendi yöremin bir zenginliği paylaşmaktan da gurur duyduğumu belirtmeliyim :)

 Malzemeler:

  • 1 su bardağı yoğurt(1 cup yoğurt)
  • 2 su bardağı civarı un (krep hamurundan azıcık daha yoğun kıvamlı olacak)
  • Yarım su bardağı süt(yarım cup süt)
  • 4 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 fiske tuz
  • 1 tatlı kaşığı vanilya
  • 3 su bardağı yağ(3 cups yağ)


Şerbeti için;

  • 4 su bardağı şeker(4 cup şeker), 3 su bardağı su(3 cup su), çeyrek limon


Yapılışı:

  • Şerbeti için kaynayan suya şekeri ve limonu koyun. Yaklaşık yarım saat kaynatın.Üzerinde büyük büyük köpükler oluşmaya başlayınca şerbetiniz hazır demektir. Ocağı kapatıp soğumaya alabilirsiniz.
  • Yumurtaları çırpın.
  • Süt, yoğurt, kabartma tozunu ilave edin.
  • Unu istediğiniz kıvamı elde etmek için yavaş yavaş ekleyin.
  • Pişireceğiniz tavaya yağı koyun ve demiri de içine koyarak yağı iyice kızdırın.
  • İyice kızan demiri hamura (tepesine kadar olmamak şartıyla.Demir kalıbın üst kısmı görülebilir olmalı ki pişen hamur demirden ayrılabilsin) batırın. O meşhur "cıss" sesini duyacaksınız. Kalıp hamuru tutunca hemen tavaya alın.Burada biraz el çabukluğu gerekiyor.
  • Fotoğraftaki rengi alan tatlınızı demiri yakın içerisinde oynatarak veya bir çatal yardımıyla lakıptan ayırarak şerbete bırakın.
  • Şerbetini çeken tatlıları servis tabağınıza alın.Servisi güzelleştirmek için çaba sarfetmenize gerek yok. Düz beyaz bir tabağın içerisinde bile yeni açmış çiçekler gibi duruyorlar zaten :)
  • Arzuya göre kaymak ile de sunulabilir.


Afiyet olsun!

Notlar:

  • Yaptıkça öğrenilen ve yaptıkça kolaylaşan bir tatlı. Her defasında sonlara doğru daha düzgün şekilli tatlılar elde edeceksiniz.
  • Şerbet için kullandığınız limonu şerbet hazır olduktan sonra içinden alın.Limonu içine sıkmayın.
  • Demir kalıplar Erzurum'da, Bakırcılar Çarşısı'nda satılır. bana sevgili halacığım göndermişti. Bir çok çeşidini bulabilirsiniz.Bendeki kalıpların resmini ekledim sizin için.Resimdeki tatlılar için sağdaki kalıbı kullandım.
  • Demir kalıbı kullandıktan sonra da, önce de yıkamamalısınız. Zaten kızgın yağa giren demir dezenfekte oluyor.Sonrasında da kağıt havluya sarıp bir poşetin içerisinde saklayabilirsiniz. Yıkanan kalıp paslanıyor maalesef..
  • Bu malzemelerle yaklaşık 30 adet tatlı elde edeceksiniz. 



1 yorum:

Unknown dedi ki...

Ben denedim ama hamur Demire zor yapışıyor tas in içinde kalıyor demir az bişey soğudu mu daha iyi yapışıyor zaman kaybı ne orenebilirsiniz

Yorum Gönder

Telden Dolap Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino