Biz işe çilek bahçesine gidip kendi ellerimizle çilek toplayarak başladık. Sizin böyle bir imkanınız olur mu bilemiyorum ama satın alacaksanız da, mümkün olduğunca küçük ve tam olgunlaşmamış olanlarını tercih etmenizi öneririm. Küçük olunca bölmeniz gerekmiyor ve daha güzel bir görüntü elde ediyorsunuz. Tam olgunlaşmamış olmaları sayesinde de çilekler dağılmadan pişiyor.
Çileklerin tepelerini kesip(ben bunun için özel bir alet kullandım ancak bıçakla da aynı sonuç elde edilebilir) bol suda bekletin. tertemiz gbi görünseler de, tabana inen toprak sizi şaşırtacak.Ne de olsa hemen toprağın üzerinde yetişen bir bitki değil mi? Suyunu bir iki defa değiştirebilirsiniz.Hatta ben ikinci suyuna çok az sirke de koydum. Böylece ilaçlardan da arınmış oluyor. Çileklerinizi süzdükten sonra ise tarifi uygulamaya koyulabilirsiniz..
Malzemeler:
- 1 kg çilek (2 lb çilek)
- 1 kg toz şeker (2 lb toz şeker)
- Yarım limonun suyu
Yapılışı:
- Yıkanış ve temizlenmiş çileklerinizi aralarına toz şekeri serpiştirerek derin bir tencereye koyun.Bir gece buzdolabında bekletin.
- Şekeri emmiş ve sulanmış karışımınızı ocakta orta ateşte pişirmeye başlayın.Ocak başından ayrılmamanızı öneririm çünkü hiç beklenmedik bir anda taşmaya başlayabiliyor.
- Kaynamaya başladıktan sonra ocağınızı biraz kısabilirsiniz. Yüzeyde biriken köpükleri belirli aralıklarla alın.
- Yaklaşık 40-45 dakika kaynadıktan sonra ocağınızı kapatın ve birkaç saat beklemeye bırakın.
- Sulu meyveler pişirildikten sonra su salıyorlar. Bekleyen çileğimiz de bir miktar su salacaktır ve bu saklama sürecini olumsuz etkileyecektir.Eğer reçel hemen tüketilecekse ikinci aşamaya geçmenize gerek yok, limonu da kullanmanıza gerek yok. Buradan sonrası kış için saklanacak reçellerin saklama koşullarını iyileştirmek için yapılacak çünkü..
- 3-4 saat sonra reçelinizi tekrar kaynatın.Kaynadıktan sonra limonu sıkın ve 5 dakika daha bu şekilde kaynamasını bekleyip ocağınızı kapatın.
- Sıcak olan reçeli cam kavanozlara, ağızlarına bir parmak mesafe kalacak şekilde doldurun.Kapaklarını sıkıca kapatıp kavanozları ters çevirin.
- Soğuyan kavanozları kapaklarının iyice kapandıklarından emin olduktan sonra depolayabilirsiniz.
Afiyet olsun!
Notlar:
- Şekerin oranı tamamen sizin damak tadınızla ilgili.Azaltabilir veya arttırabilirsiniz. Elbette çileğin tadının da bunda rolü var ancak tadı olmayan bir çilekle bu zahmete katlanmanızı önermem.
- Çilekleri temizlemek için kullandığım alet çay kaşığının kenarları tırtıklısı şeklinde tanımlanabilir ve çok pratik. Eğer bu işi her yıl yapıyorsanız bir tane edinmenizi öneririm.
- Çileği çok uzun süre kaynatmak rengini koyulaştıracaktır. Hatta çok uzun kaynarsa tadını bile bozabilir.
- Çok harlı ateşte pişirmeyin çünkü zaten hassas bir meyve olan çilek pişince iyice hassaslaşıyor.Dağılabilir.
- Yüzeyde biriken köpükler soğuyunca sertleşiyor.Pişirirken ayırmazsanız yerken ayırmanız gerekebilir.Bu yüzden köpüğü muhakkak pişerken almanızı tavsiye ederim.
- Ben kavanozlarımı yuvarlak kestiğim kumaşlar ve örgü iplikleriyle süsledim. Daha sonra evine davet edildiğim kişilere hediye ettim. Bilirsiniz biz davetlere eli boş gitmeyi nezaketsiz bulan bir milletiz. Hediyeleşmek zaten çok güzel ancak kendi emeğinizi hediye etmenin verdiği keyif apayrı oluyor :)
Not: Reçelimi reçel yapan püf noktaları benimle paylaştığı için sevgili anneciğime teşekkürler!
0 yorum:
Yorum Gönder